02-05-2017

Gepubliceerd door frits bakker

© © Ton Smilde/Kozoom
Frédéric Caudron na de winnende carambole waarmee hij de Europese titel veroverde

BRANDENBURG - De twee absolute wereldtoppers in het bandstoten speelden dinsdagmiddag om het goud op het Europees kampioenschap. De Belg Frédéric Caudron was de winnaar, voor de vierde keer op rij. Jean Paul de Bruijn, met zes Europese titels op zijn naam, miste de eindsprint en werd verslagen met 120-63 in zes beurten. De 20-jarige Nederlander Sam van Etten greep de hoofdprijs in het Europees kampioenschap vrij spel onder 21. Daarmee prolongeerde hij zijn titel van twee jaar geleden. In de finale versloeg hij de Belg Stef van Hees met 300-17 in 3 beurten.

De Fransman Maxime Panaia werd kampioen driebanden onder 17, de Italianen beheersten de kegelbiljarten met Matteo Gualemi als nieuwe Europese kampioen. De Italianen leiden de medaillespiegel na vijf dagen met 2 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons. Tweede is België met 2-2-1, derde Frankrijk met 2-1-2, vierde Nederland met 1-3-2 en vijfde Spanje met 1-0-4.

Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn, de beste bandstoters in de wereld, stonden al vele keren tegenover elkaar met wisselende successen. De Nederlander regeerde van 2001 tot en met 2007 met zes titels, Caudron won zijn vierde titel op rij en negende in totaal. Het was zijn tweede medaille op dit EK na de zilveren medaille in het driebanden in de finale tegen Marco Zanetti.

Het bandstoten, met name de serieopbouw, heeft zich onder impuls van Caudron en De Bruijn de laatste tien jaar ontwikkeld. ,,Ik noem het de Belgische school'', zei Caudron in het interview met Kozoom. ,,We hebben het systeem zodanig verbeterd, dat we tijdens series, in de goede positie, zelden meer in de problemen komen.'' De Europese kampioen, die zijn titel prolongeerde, voegde eraan toe dat hij zelf en Jean Paul de Bruijn nog net iets boven de rest uitsteken. ,,Ik ken veel spelers die het systeem goed beheersen, maar toch hebben wij nog meer potentie. We zijn ook niet helemaal hetzelfde. Jean Paul is beter in het heel korte spel en de hoge series. Ik moet het meer van mijn opbouw en positiespel hebben.''

Jean Paul de Bruijn: ,,Ik weet hoe gevaarlijk Caudron is, als ik zelf niet tot een hoge serie kan komen. Zo gebeurde het in de finale. We gingen lang gelijk op, maar ik maakte een paar belangrijke missers. Daar heeft Fred van geprofiteerd.''

De Nederlander stak de gemiste titel niet op de mentale druk die wellicht na de halve finales meespeelde. Frédéric Caudron excelleerde in zijn partij tegen Raymund Swertz met een wereldserie: hij leek in de eerste beurt op weg naar de 120, maar miste op twee punten van het einde door een butage (springende bal). Jean Paul: ,,Dat speelde niet mee, want ik ga die finale onbevangen in. Maar waar het door kwam, weet ik niet. Ik had de ballen af en toe onder controle, maar kon het niet genoeg uitbijten.''

De score stond nog altijd bijna gelijk bij een stand van 63-65, toen Caudron wel de perfecte controle vond in de zesde beurt en uitspeelde met 55. De Belg: ,,Ik speel niet zo dikwijls bandstoten, daardoor mis ik in het begin het ritme. Mijn eerste partijen voelden als trainingen. Ik kreeg steeds meer gevoel, met die 118 als hoogtepunt in de halve finale. Dan is het jammer dat ik op twee van het einde nog mis.''

Jean Paul de Bruijn had in de halve finale afgerekend met de Spanjaard Raul Cuenca, die geen moment kon dreigen en verloor met 120-42 in 9 beurten. De partij was een kleine marathon vergeleken bij de supersnelle wedstrijd van Caudron in 2 beurten.

8 Jean Francois Florent 2.40-10.

De Nederlandse belofte Sam van Etten (20) was onbetwist de beste speler in het vrij spel onder 21. Twee van de drie partijen in de finaleronde speelde de Noord-Hollander, leerling van Patrick Niessen, uit in één beurt. Alleen in de finale tegen Stefan van Hees stond een eindstand van 300-17 op het scorebord.

In de halve finale won Van Etten van Simon Blondeel met 300-3 in 1 beurt. Stef van Hees en Anders Henriksen speelden gelijk (300-300 in 14), Henriksen won de shoot-outs.

Sam van Etten heeft op jeugdige leeftijd al een indrukwekkend palmares opgebouwd. Twee jaar geleden werd hij kampioen door winst in de finale tegen Ferry Jong. Verder werd hij Europees kampioen jeugd op klein biljart in 2013 en werd hij onder meer Nederlands kampioen allround bij de senioren. ,,Ik heb hier al moeten kiezen tussen 47/2 spelen bij de senioren of vrij spel bij de junioren. Het is mijn laatste jaar, deze titel is mooi meegenomen. En nu start ik een nieuwe carrière, ik heb er veel zin in'', zei Sam van Etten na de huldiging.

De eindstand (finale-moyennes):

1 Sam van Etten 180.00-300
2 Stef van Hees 26.82
3 Simon Blondeel 33.66
4 Andres Henriksen 28.57.

Hoe groot de hegemonie van de Italianen is in het kegelbiljarten, toonde het finaleveld van acht spelers aan. Zeven van de acht spelers waren Italianen, alleen de Deen Finn Mortensen was een kleine stoorzender. De kwartfinales toonden een podium met uitsluitend Italianen, ook al ontbraken de nummers één en twee van het vorige EK, Aniello en Quarta.

Matteo Gualemi, ook de regerend wereldkampioen, won de finale van Daniel Ricardo Lopez met 3-2. De latere kampioen nam eerst een 2-0 voorsprong in sets (60-26, 60-44), maar Lopez bracht de wedstrijd in evenwicht met 60-36 en 60-32. De beslissende set ging met 60-43 naar Gualemi, die na zijn wereldtitel ook de Europese titel toevoegde aan zijn palmares. Het podium werd gecompleteerd door David Martinelli en Crocefisso Maggio.

De 16-jarige Fransman Maxime Panaia haalde zijn tweede Europese titel in een enerverende finale tegen de Italiaan Alessio D'Agata. De wedstrijd eindigde in 30-30 na 26 beurten. In de shoot-outs werd het eerst 1-1, daarna scoorde D'Agata vier keer, Panaia ging er met vijf overheen. De favoriet van de Fransen kreeg na afloop de vlag van zijn land omgehangen nadat zijn supporters luidkeels het volkslied hadden meegezongen.

De eindstand:
1 Maxime Panaia, Frankrijk, 1.200
2 Alessio D'Agata, Italië, 1.216
3 Ivan Mayor, Spanje, 1.432
4 Dogukan Corbaci, Turkije, 0.830.

Jean Paul de Bruijn, sterk toernooi, maar gemiste eindsprint in finale tegen Caudron

Het podium bandstoten met Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn (r) en links Raul Cuenca en Raymund Swertz