27-06-2015

Gepubliceerd door frits bakker

© © Jorge Bastos
Jean van Erp speelde twee voortreffelijke partijen en versloeg Frédéric Caudron

PORTO - De Portugese club FC Leca is na drie wedstrijden koploper in het teamkampioenschap dat dit weekend wordt gespeeld in Lissabon. Zes teams treffen elkaar daar in de traditionele 'final six' om de kampioen van Portugal aan te wijzen. FC Porto is de favoriet en is na twee partijen ongeslagen. FC Leca is leider met vier matchpunten uit drie wedstrijden.

De topteams in deze finaleronde hebben versterking van buitenlandse spelers zoals Frédéric Caudron, Dick Jaspers, Dani Sánchez, Jean van Erp, Jef Philipoom, Jose Maria Mas, Frans van Kuyk, Murat Tüzül, David Zapata en David Martinez.

FC Leca startte het toernooi met een verliespartij tegen SL Benfica, onder meer omdat Jean van Erp door de jonge Spanjaard David Zapata werd verslagen (40-34 in 30) en Jef Philipoom door David Martinez.

De Nederlandse kampioen herstelde zich met twee prachtige zeges: Van Erp won van Frédéric Caudron met 40-28 in 21 en van Emanuel Luis met 40-11 in vijftien beurten. Dat was de beste partij tot nu toe. Jef Philipoom versloeg in de wedstrijd tegen Sporting CP de tweede man van dat team, Frans van Kuyk, met 40-33 in 21 beurten.

FC Porto is met zijn sterke team de favoriet voor de titel. Dick Jaspers, die zijn eerste wedstrijd won van Murat Tüzül (40-39 in 23) en tegen José Correira met 40-7 in 18 beurten, is kopman van het team met verder Dani Sánchez, Rui Costa en Joao Ferreira.

Sporting CP won zijn eerste wedstrijd van Norton de Matos dank zij overwinningen van Frédéric Caudron (21 beurten, 40-38 tegen Tüzül), Frans van Kuyk (40-32 in 33 tegen Jose Maria Mas) en een remise van Jorge Theriaga op Paulo Andrade (40-40 in 41).