commentlinktwitterfacebook
thumbnail
© © Kozoom foto
De top drie van het Nederlands kampioenschap junioren in Sluiskil.

SLUISKIL - Het Nederlandse driebanden heeft na Glenn Hofman weer een nieuw, groot talent voortgebracht. Jens van Dam uit Sas van Gent (20) werd vandaag in Sluiskil voor de tweede opeenvolgende keer nationaal kampioen. Op weg naar de finale en in de finalepartij speelde hij twee wedstrijden van 30 punten in 20 beurten: een gemiddelde van 1.500.

De Zeeuw kondigde zich al eerder aan als veelbelovend jong talent, maar speelde dit jaar op het wereldkampioenschap in Guatemala een zeer matig toernooi. Daarin werd hij uitgeschakeld in de voorronden. Jens van Dam mag met zijn nationale titel deelnemen aan het Europees kampioenschap dat in februari op Sicilië wordt gespeeld. Het is tegelijk ook zijn laatste optreden bij de junioren.

Het toernooi om de Nederlandse titel eindigde met een finale tussen de twee enige ongeslagen spelers. Jens van Dam had het hele toernooi al gedomineerd. Raymon Groot was een stugge concurrent tot het slotgevecht. Daarin moest hij buigen voor de regerend kampioen, die van start ging met een serie van zes en de voorsprong verder uitbouwde. Jens van Dam won met 30-10 in 20 beurten.

De Zeeuw mag worden gezien als een van de kanshebbers voor de Europese titel op Sicilië. Daar verwacht hij vooral veel concurrentie van de Spanjaarden en de Belg Andy de Bondt.

Jens van Dam toonde zich aanvankelijk niet tevreden met zijn spel op dit NK. ,,Ik kon in mijn eerste partijen niet de concurrentie opbrengen, omdat het me te gemakkelijk afging.'' In de laatste twee wedstrijden demonstreerde hij wel zijn grote progressie van de laatste jaren. Van Dam is niet alleen kwalitatief veel vooruit gegaan, hij is ook een snelle speler, die zelfden gevaar ziet in posities en een aantrekkelijke speler is voor het publiek.

Met zijn eindgemiddelde had Van Dam een beurt te veel voor 1.000. Raymon Groot was een mooie tweede met 0.718 en twee matchpunten minder dan de winnaar. Jordy de Kruijf van Carambole uit Hoogeveen haakte in de laatste ronde af, maar werd een keurige derde met vijf matchpunten.

De twee Zeeuwse wildcard houders, de 14-jarige Joey de Kok uit Lewedorp en de 15-jarige Michael Vink uit Groede, toonden zich aan het publiek als talenten voor de toekomst. Ze werden vierde en vijfde in de eindstand.

Brian Bakkers van Amorti uit Hoeven had meer verwacht van het toernooi. Hij haalde zijn twee matchpunten op de laatste dag en maakte ook een hoogste serie van zeven, samen met Raymon Groot de hoogste van het toernooi.