04-11-2018

Gepubliceerd door frits bakker

© © Paul Brekelmans
Raimond Burgman tijdens de finale van de Grand Prix in Capelle aan den IJssel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De 54-jarige biljarter Raimond Burgman won zaterdag de Grand Prix van Capelle aan den IJssel en is door die overwinning de nummer 1 van de Nederlandse ranglijst. Daardoor zal hij vrijwel zeker begin volgend jaar het Nederlands team aanvoeren op het WK voor landenteams in Viersen. Dick Jaspers, de huidige wereldkampioen, is nog niet zeker van zijn plaats. De beste speler ter wereld werd zaterdag verrassend uitgeschakeld door Jeffrey Jorissen in de kwartfinales van de Grand Prix in Capelle.

Drie Hagenaars, van de landskampioen SIS Schoonmaak, stonden zaterdag aan het begin van de avond in de halve finales van het toernooi. Glenn Hofman, Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen en de enige niet Hagenaar, Dave Christiani, deden een gooi naar de overwinning in de derde Grand Prix van dit seizoen. Raimond Burgman was twee keer eerder verliezend finalist tegen Glenn Hofman in Vlaardingen en Jean Paul de Bruijn in Rosmalen. Zaterdag was Burgman de verdiende winnaar in de finale tegen Dave Christiani.

,,Ik heb een goed en degelijk toernooi gespeeld'', zei de winnaar na afloop in zijn commentaar. ,,Het was een aanslag op de conditie en de concentratie op de slotdag met vier partijen. Ik kon halverwege weglopen van Dave Christiani zonder grote series te maken. Maar aan de finish had ik een redelijke voorsprong over van 40-29 in 27 beurten, dus bijna 1.5 gemiddeld.''

Dave Christiani speelde een voortreffelijk toernooi, maar werd in de finale gedomineerd door de latere winnaar. De Limburger voerde aan: ,,Ik had in de finale ook best de vorm en het gevoel van de partijen daarvoor. Het liep alleen niet goed, de posities kwamen vaak ongelukkig uit. Met mijn toernooi ben ik tevreden, maar ik had het niveau om te kunnen winnen. Jammer dat dat niet is gelukt, maar ik heb er meer vertrouwen door gekregen.''

Raimond Burgman speelde zijn beste partij in de kwartfinale tegen Jean Paul de Bruijn, die hij won met 40-21 in 15 beurten. Dick Jaspers verdween in die ronde uit het toernooi tegen Jeffrey Jorissen, die een vroege kloof goedmaakte met een serie van 11 en won met 40-32 in 21 beurten. Glenn Hofman won in die kwartfinales van Jean van Erp (40-34 in 23), Dave Christiani van Wil Janssen met 40-31 in 27.

Het Haagse podium in de halve finales, waarin Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen tegen elkaar speelden en Glenn Hofman tegenover Dave Christiani stond, werd tot één teruggebracht. Raimond Burgman verzekerde zich van de finale door winst op Jorissen (40-28 in 22), Dave Christiani speelde een grandioze partij tegen Glenn Hofman (40-26 in 16). Raimond Burgman, die na afloop aankondigde volgend jaar een aantal World Cups te gaan spelen, bleek uiteindelijk de langste adem te hebben en mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen.

De 54-jarige routinier bekroonde daarmee een jaar waarin hij niet alleen in drie Grand Prix toernooien drie keer in de finale stond, maar ook in de competitie sterk presteerde. ,,Ik speel meestal wel mijn moyenne en win mijn partijen voor het team van SIS Schoonmaak. We zijn landskampioen geworden en tweede in de Europacup na een Turks team. We mogen dus wel zeggen dat we aan een heel sterk jaar bezig zijn.''

Zijn internationale optredens had Burgman de laatste vijf jaar op een laag pitje gezet. ,,Ik heb vorige week meegedaan aan de World Cup in La Baule en was te laat om ook de volgende World Cups te spelen. Dat ben ik volgend jaar wel van plan, maar dan wil ik proberen ze allemaal te spelen. Ik heb me erover verbaasd dat ik op de ranglijst nog altijd in de buurt sta van andere Nederlanders, zoals Jean Paul de Bruijn, Glenn Hofman en Barry van Beers, die toch al heel lang meespelen. Ik wil proberen om de top twintig te halen. Dat zie ik als een uitdaging.''

Drie jaar na zijn laatste deelname aan het WK in Viersen zal Burgman er volgend jaar ook weer bij zijn. Hij is door de drie finaleplaatsen in de Grand Prix toernooien de nummer 1 van de ranglijst. ,,We hebben nog één Grand Prix te spelen in Den Haag. Ik heb begrepen dat Dick Jaspers die moet winnen, om ook naar het WK in Viersen te mogen.''

Dave Christiani, sterk tot in de finale, in eindsprint verslagen door Raimond Burgman

Jeffrey Jorissen was een van de uitblinkers van het toernooi, die onder andere Dick Jaspers uitschakelde