06/13/2019

Published by frits bakker

© © Jorge Bastos
De kampioen Rui Costa (links) en de nummer twee Paulo Andrade

PORTO - De titel van Portugees kampioen is terug bij Rui Manuel Costa, de meest succesvolle speler van zijn land. De 59-jarige FC Porto speler werd tot winnaar gekroond na een marathon van voorronden en een finale met acht spelers, waarin hij eindigde voor Paulo Andrade. ,,Ik ben gelukkig dat ik weer de nummer één van mijn land ben'', was zijn reactie. Twee jaar geleden was zijn laatste titel, in totaal was Rui Costa acht keer kampioen van zijn land.

Het kampioenschap werd gespeeld in twee fases: eerst de voorronden in vier groepen van acht spelers, die moesten leiden tot een finalegroep met acht spelers. ,,Het was een fantastische marathon'', zei de kampioen Rui Costa, die 21 wedstrijden speelde en in totaal 902 punten maakte. De 25-jarige Joao Fereira, die met FC Porto de Europacup voor teams won, behoorde niet tot de deelnemers. Hij is verhuisd naar Madrid en speelt alleen nog voor het team van Ateneo de Valencia. José Miguel Soares was één van de jongeren in het deelnemersveld die in de finalegroep rond de 1.000 gemiddeld speelde. Hij versloeg Paulo Andrade, waardoor Rui Costa al voor de finalewedstrijd kampioen was.

Rui Costa: ,,Het was heel lastig om kampioen te worden, want mijn tegenstanders zijn niet zo zwak als veel mensen denken. Het zijn grote vechters, die veel strategisch en defensief spelen.''

Rui Costa speelde een wedstrijd in de kwartfinale met 1.497 gemiddeld en in de halve finale 40 in 11 beurten.