Sayginer en Tasdemir op grote hoogte in Turkije

18-04-2019

Gepubliceerd door frits bakker

© © Turkse federatie
Semih Sayginer, winnaar van de eerste Turkse Grand Prix in finale tegen Tayfun Tasdemir

IZMIR - Het eerste toernooi in de serie van drie voor het Turks kampioenschap van 2019 is gewonnen door Semih Sayginer. In het Ataturk Stadion in Izmir versloeg de Turkse tovenaar in de finale Tayfun Tasdemir met 40-18 in 19 beurten. De twee finalisten speelden het hele toernooi op topniveau met hoge moyennes en hoge series. De beste partij kwam van Tayfun Tasdemir, die tegen Cem Özkaya won met 40-7 in 7 beurten, gemiddeld 5.714. Volgens de recordlijsten van Bert van Manen was het de 14e keer dat 40 punten in 7 beurten werden gespeeld. Eddy Merckx is recordhouder met drie keer.

Het Turkse toernooi ging van start met 48 spelers, van wie er 32 naar het eindtoernooi gingen. Bij de laatste vier won Semih Sayginer eerst van Murat Tüzül met 40-14 in 13 en Tayfun Tasdemir van Cem Özkaya met 40-7 in 7. De beste partij in de kwartfinales was de partij van Murat Tüzul tegen Tolgahan Kiraz: 40-38 in 19. Sayginer versloeg in die ronde Berkay Karakurt, Tasdemir versloeg Coklu met 40-26 in 24, Özkay won van Orak.

Andere opvallende partijen in het toernooi waren:
Berkay Karakurt-Ömer Karakurt 40-29 in 18.
Semih Sayginer-Can Capak 40-16 in 18.
Murat Naci Coklu-Savas Güngör 40-13 in 13.
Tayfun Tasdemir-Gökhan Salman 40-25 in 13.

De hoogste serie van het toernooi kwam op naam van Savas Bulut, Berkay Karakurt en Tayfun Taşdemir met 15 punten. Het algemeen gemiddelde van het toernooi is 1.292.

Het systeem is dit jaar veranderd in Turkije. De Grand Prix toernooien worden gespeeld met 48 spelers. Alle andere spelers worden ingedeeld in vier toernooien dit jaar met 1500 deelnemers.

Aan het eind van het jaar mogen de nummers 1 en 2 van het Turks kampioenschap naar het wereldkampioenschap voor landenteams in Viersen.