Semih kampioen in Turkije, Tayfun naar zilver

commentlinktwitterfacebook
thumbnail
© © Sinop Cup
Het podium van het Turks kampioenschap met Semih Sayginer als nieuwe kampioen

SINOP - Voor de tweede keer in drie jaar heeft Semih Sayginer de Turkse titel in het driebanden veroverd. Daarmee toont de Turkse sultan opnieuw aan dat hij definitief terug is aan de top. Het laatste van vier Grand Prix toernooien, in Sinop, Noord Turkije, werd gewonnen door Tayfun Tasdemir. Sayginer en Tasdemir zijn de nummers één en twee in de eindstand en vertegenwoordiger Turkije volgend jaar op het WK voor landenteams in Vierssen. Semih Sayginer, die zelf één van de vier Grand Prix toernooien won, haalde in het klassement 292 punten. Dat is tien meer dan Tayfun Tasdemir, de nummer twee met 282 punten. Murat Naci Coklu werd derde, Murat Celik vierde. De vier Grand Prix toernooien werden gewonnen door Tayfun Tasdemir (twee keer), Semih Sayginer en Murat Celik. Sayginer haalde een gemiddelde van 1.826 over vier toernooien, Tasdemir 1.730.

Tayfun Tasdemir had nog een kans om de Turkse titel op zijn naam te schrijven, maar moest dan zelf het vierde toernooi winnen en Semih Sayginer mocht niet verder komen dan de achtste finale. Tasdemir voltooide zijn missie met toernooiwinst, maar Sayginer versloeg in de achtste finale Muharrem Peker met 40-21 in 21 beurten en was daarmee onbereikbaar geworden. De nieuwe kampioen werd een ronde later verslagen door Can Capak met 40-14 in 12 beurten.

In de vierde Grand Prix, die van start ging met de 32 beste spelers, won Tasdemir onder meer van Emrullah Basegmez met 40-10 in 18 beurten, daarna in de kwartfinale van Mesut Ekinci met 40-31 in 25, in de halve finale van Can Capak met 40-25 in 31. De finale had een bijzonder scoreverloop. Tayfun vertelde: ,,Ik stond met 23-10 achter in 5 beurten, maar had een sterke tweede helft met 7, 11, 6 en 5 in zes beurten.'' De eindstand was daardoor 40-25 in 12 beurten.

Tolgahan Kiraz kwam in de finale door winst in de halve finale tegen Ömer Karakurt met 40-36 in 33 beurten. In de kwartfinale was Kiraz baas over Murat Naci Coklu met 40-30 in 28 beurten.

Tayfun Tasdemir zei na afloop van de Grand Prix overwinning dat hij klaar is voor een nieuw jaar, waarin hij zich weer in de wereldtop wil spelen. Hij is nu 20e in de UMB ranking. ,,Ik heb een druk jaar achter de rug, waarin ik ben getrouwd met Neslihan. En verder heb ik problemen gehad met mijn nek. Ik ben nu naar een dokter geweest om het te genezen. Door de pijn in mijn nek kon ik geen kracht zetten op het biljart. Voor de World Cup in Hurghada had ik door alle voorbereidingen op mijn huwelijk 20 dagen lang geen keu aangeraakt. Vanaf nu wordt het anders en krijg ik meer tijd om te trainen. Ik wil zo snel mogelijk terugkeren aan de top.''