28-11-2015

Gepubliceerd door frits bakker

© © Harry van Nijlen/Kozoom
Frédéric Caudron was superieur op de slotdag van Sint Niklaas

SINT NIKLAAS - Wie is nu de onbetwiste topfavoriet voor het goud op het WK driebanden in Bordeaux? Dick Jaspers, die eerst in grootse stijl het toernooi in Lausanne won en deze week in een Grand Prix in Nederand een partij van veertig uitspeelde in 9 beurten! Of toch Frédéric Caudron, die de laatste weken schittert op alle fronten, een partij tegen Torbjörn Blomdahl uitspeelde met 11-0-12 en gisteravond (vrijdag) op de slotdag van het BTS toernooi in Sint Niklaas, België, als een vorst de overwinning greep.

Zijn twee tegenstanders werden, zoals dat in sporttermen heet, met huid en haar opgevreten. Peter Ceulemans verloor in de halve finale met 40-13 in 13 beurten. ,,Hij was genadeloos op het eind'', erkende Ceulemans. En in de finale was Caudron weer in 13 beurten aan de finish tegen Marco Janssen: 40-16 (gemiddeld twee keer 3.076).

De conclusie van de avond was dat Caudron net op tijd in een geweldige vorm is voor het WK en dat hij, eenmaal op toeren, niet meer te stuiten is. De wereldkampioen van twee jaar geleden in Antwerpen sloot zijn partij tegen Ceulemans af met series van negen, zeven en tien en tegen Janssen met vier, acht en zeven.

De volle biljartzaal in De Witte Molen in Sint Niklaas genoot met volle teugen van het hoge niveau en de belangstelling van het publiek voor deze finaledag was overweldigend. Caudron is de eerste leider dit jaar in de BTS, later in het seizoen volgen nog drie toernooien.

Ook het Belgisch kampioenschap telt mee voor de ranglijst en de Beker van België. Voor het Belgisch multi-kampioenschap is er overigens goed nieuws: Caudron gaat dit jaar zeker ook weer kader 71/2 meespelen.
Tussendoor in Sint Niklaas won Marco Janssen de andere halve finale tegen Davy van Havere met normale cijfers: 40-32 in 30 beurten.