World Cup afsluiter zonder overall winnaar

27-11-2012

Gepubliceerd door frits bakker

© © Kozoom foto
Adnan Yüksel werd vorig jaar winnaar in Hurghada

HURGHADA – De World Cup cyclus 2012 wordt volgende week in Hurghada afgesloten zonder overall winnaar. Torbjörn Blomdahl krijgt geen opvolger, omdat de cyclus dit jaar maar over drie toernooien ging. De minimale toernooireeks van vier, waaraan een hoofdprijs van 2500 euro is verbonden, werd niet gehaald.

De kalender voor volgend jaar is nog niet definitief, maar voorlopig hebben zich ook nu weer drie organisaties aangemeld: Antalya, Suwon en Hurghada.

Twee toernooien gingen dit jaar vooraf aan de World Cup van Hurghada. De Koreaan Sung-Won Choi was de winnaar in Antalya na een 3-2 overwinning in de finale tegen Tayfun Tasdemir (15-12, 11-15, 9-15, 15-12, 15-4).

Dani Sánchez werd in de halve finale verslagen door Choi (3-0), Frédéric Caudron in de andere halve finale door Tasdemir (3-1, 15-14 in de vierde set).

Caudron eindigde met het hoogste gemiddelde (2.195), Sánchez maakte een serie van vijftien, Filippos Kasidokostas en Savas Bulut van 14.

Torbjörn Blomdahl won het toernooi in Suwon na een onwaarschijnlijk sterke finish. De Zweed versloeg in de finale Marco Zanetti met 3-1 (15-7, 15-6, 10-15, 15-2, gemiddeld 3.055). Dick Jaspers verloor in de halve finale van Blomdahl (3-1), Eddy Merckx van Zanetti (3-1).

Het wereldrecord toernooi gemiddelde in een World Cup bleef staan op naam van Frédéric Caudron (2.420, Wenen 2011). Torbjörn Blomdahl kwam met 2.370 wel dicht in de buurt.

Dick Jaspers (2.053) en Dong Koong Kang (2.000) eindigden ook boven de twee gemiddeld.

De Koreanen Hyun Suk Kim en Sang Pil Um waren uitblinkers in de voorronden met series van vijftien. Filippos Kasidokostas maakte een serie van 14, Blomdahl van 13.

De World Cup van Hurghada, vorig jaar gewonnen door Adnan Yüksel, die Jérémy Bury versloeg in de finale, krijgt volgende week (start  zondag 2 december, afsluiting zaterdag 8 december) een optimale bezetting van 128 spelers. Bij het sluiten van de inschrijving stonden 51 spelers (van wie Luis Aveiga de laatste is) op de reservelijst.

Bekendste namen die geen startbewijs kregen: Christian Rudolph, Tonny Carlsen, Michael Nilsson, Ronny Lindemann, Paolo Andrade, Ivo Gazdos, David Zapata, David Martinez en Vinh Ly The.

Torbjörn Blomdahl voert de top twaalf van geplaatste spelers aan als aanvoerder van de wereldranglijst voor Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Filippos Kasidokostas en Dani Sánchez.

Die positie van Blomdahl staat onder druk: de Zweed heeft maar een voorsprong van zeven punten op Frédéric Caudron, 42 op Eddy Merckx en 52 op Filippos Kasidokostas.

De laatste World Cup van het jaar wordt ook een ongemeen hard gevecht om de posities in de top twaalf.