29-04-2019

Gepubliceerd door frits bakker

© © Ton Smilde/Kozoom
De Europese kampioen Andrea Quarta op een Italiaans podium van het kegelbiljart

BRANDENBURG - De Italiaan Andrea Quarta is elf jaar na zijn wereldtitel in 2008 op het Europees kampioenschap in Brandenburg voor de vierde keer de beste van Europa geworden. Zijn vorige titels dateren van 2005, 2007 en 2010. De Italianen domineerden traditioneel de kegeldisciplines, want ook in het kampioenschap onder 21 werd een Italiaan kampioen: Riccardo Matino. De kraker in de halve finale tussen Andrea Quarta en een andere illustere Italiaan, Michelangelo Aniello, was een van de hoogtepunten van het 'grote' kampioenschap. Die partij, tussen twee eeuwige rivalen in het Italiaanse profcircuit, werd een ware thriller over vijf sets: 33-60, 60-46, 37-60, 60-50 en 60-51.

De finale tussen Quarta en Fioravante Vecchione was in de twee laatste, beslissende sets een demonstratie van de kampioen. De setstanden: 60-44, 57-60, 60-33, 60-23. Vecchione haalde de finale door een overwinning op nog een Italiaan, Camilo Gomez, met 60-50, 60-32, 60-37. De Tsjech Marco Belfiore, de Deen Rene Hendriksen, de Duitser Salvatore Brancaccio en de Italiaan Giorgio Minelli waren de verliezers in de kwartfinales.

Bij het kampioenschap onder 21 waren slechts twee Italianen onder de deelnemers. Op het podium met de winnaar stonden de Deen Lukas Mortensen, die in de finale werd verslagen met 3-1 (50-4, 23-50, 50-40 en 50-34) en de verliezers in de halve finales: de Duitsers Michel Peters en Max Gabel.

Het vrij spel onder 17 eindigde in een finale tussen de Belg Jelle Billiet en de Fransman Nathan Legendre. De 17-jarige Belg, een leerling van de in het driebanden bekende Freddy Staelens, won het goud. Hij versloeg Legendre met 200-66 in 10. Billiet komt uit het kleine dorp Sint Laureins, vlakbij Eeklo. Daar begon hij op zijn dertiende met biljarten. ,,Ik ging vaak met mijn opa naar een biljartcafé en ben toen zelf ook gaan spelen. Tot vorig jaar reed ik wielerkoersen, maar de combinatie was niet ideaal. Ik wil me nu ook meer gaan richten op driebanden.''

Jelle Billiet versloeg in de halve finale zijn landgenoot Nick Rosier met 200-72 in 5. Nathan Legendre won van Nick Dudink met 200-126 in 9. Billiet speelde in de halve finale de beste partij van het toernooi: 200 in 5. De hoogste serie was van Nick Dudink: 114.

Andrea Quarta op zijn weg naar zijn vierde Europese titel in het kegelbiljart

Het podium van het kegelbiljart onder 21 met de Italiaan Riccardo Matino als kampioen