Belgische clash met Caudron als winnaar in PBA

Gepubliceerd door frits bakker

commentlinktwitterfacebook
thumbnail
© © PBA
Frédéric Caudron en Eddy Leppens, twee Belgische vrienden speelden de finale in de PBA

SEOUL - De ongenaakbare Frédéric Caudron heeft zijn suprematie in de PBA nog eens gedemonstreerd met een overwinning in het NH Nonghyup toernooi. De Belgische clash in de finale tegen Eddy Leppens werd door Caudron met 4-1 gewonnen. Daarmee boekte Caudron zijn zevende overwinning in een PBA toernooi met als hoogtepunt de wereldtitel van de PBA aan het eind van vorig seizoen. De volledig Belgische finale werd voorafgegaan door de halve finales met de Vietnamees Minh Cam Ma en de Koreaan Jung-gun Park, een voormalige eigenaar van een kippenrestaurant. Het toernooi bij de dames werd gewonnen door Ga-young Kim, die in 8 finales haar vijfde toernooi won.

Het optreden van Frédéric Caudron bereikte een piek in de kwartfinale, waar hij de Griek Filippos Kasidokostas versloeg in de beste partij tot nu toe in de PBA cyclus. Caudron won die partij met 3-0, 45 punten in 7 beurten, 6.429 gemiddeld, inclusief de dubbele punten voor losse band caramboles. Caudron bracht met de winstpremie van 73.000 euro zijn totaal in drie PBA jaren, alleen aan prijzengeld op 650.000 euro. Daarmee voert hij de ranglijst aan voor David Zapata uit Spanje met 470.000.

De finale was een one-man show, waar Eddy Leppens slechts een bijrol kon spelen. Caudron won de eerste set met 15-0 in 3 beurten, de tweede met 15-11 in 5, de derde met 15-12 in 5, Leppens won de vierde set met 15-4 in 12 en Caudron tenslotte de vijfde set met 15-7 in 7 beurten. De gemideldes: 2.000/1.500, hoogste series, Caudron 11, Leppens 7.

De acht Spaanse PBA spelers kwamen er deze keer niet aan te pas. Zeven van de acht verloren al in de eerste ronde met 128 spelers, alleen David Zapata kwam twee ronden verder. Ook de Turken Can Capak en Savas Bulut (tegen Kasidokostas) en de Griek Kostas Papakonstantinou werden al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Bij de dames werd Sruong Pheavy opvallend vroeg uitgeschakeld in de vroegste ronden, net als Mi-rae Lee, één van de beste Koreaanse dames in de LPBA cyclus. De viervoudige UMB wereldkampioene Orie Hida verloor bij de laatste zestien. Ga-young Kim was de routinier in de finale, de tweede plaats was voor de 24-jarige Ye-eun Kim.

Het volgende PBA toernooi start zondag 8 januari en duurt tot 14 januari.