22/09/2021

Publicado por frits bakker

comment1linktwitterfacebook
© © PBA
David Martinez is trots en blij met de trofee die hij won in het tweede PBA toernooi

GOYANG - De Spaanse biljarters David Zapata, David Martinez en Javier Palazon spelen sinds de start van de PBA een hoofdrol in de Koreaanse profliga. De 29-jarige David Martinez, die op 17 november dertig wordt, zegevierde vandaag in een verbluffend mooie finale het tweede toernooi van dit seizoen. De Spaanse sterspeler won die finale tegen de jonge Vietnamees Huynh Phuong Linh Nguyen met 4-2. Daarmee verdiende Martinez 72.000 euro. Het is voor de tweede keer dat Martinez een PBA toernooi wint. Zijn landgenoot David Zapata werd aan het eind van het vorige seizoen winnaar van het finaletoernooi van de PBA.

De 26-jarige Koreaanse Se-yeon Kim won het tweede damestoernooi van de PBA in een finale tegen een andere Koreaanse, Hyun-ji Yong met 4-2. De winnares bij de dames werd beloond met 14.500 euro.

David Martinez is na zijn overwinning de leider van het klassement na twee toernooien. Het eerste toernooi werd in juni gewonnen door de Koreaan Dong Koong Kang, die David Zapata versloeg in de finale. Martinez werd in de halve finale verslagen door Zapata in de Spaanse clash. Met zijn derde plaats in dat eerste toernooi en deze overwinning in het tweede toernooi is hij de riante koploper van het klassement.

De Koreaanse PBA cyclus is steeds meer een profcompetitie met vooral Koreaanse en Vietnamese spelers. De Europese inbreng is dit jaar verder gereduceerd, maar de Spanjaarden blijven een hoofdrol opeisen met Zapata en Martinez als prachtige speerpunten. Martinez won in het eerste seizoen het 5e toernooi en eindigde als tweede achter Byoung-ho Kim in het 7e toernooi. Javier Palazon was ook al een keer toernooiwinnaar.

Het nieuwe seizoen is voortreffelijk gestart voor David Martinez, de speler die in zijn UMB jaren als meest aansprekende succes de Europese juniorentitel won in Antalya in 2010. De overwinning in Gayong, na een ongeslagen reeks wedstrijden, toonde Martinez' hoge niveau na de lange Corona stop met gedwongen quarantaines. Hij versloeg zes Koreanen op rij en alleen een Vietnamees in de finale. De zegereeks startte tegen O-bok Im met 3-1, ging langs Kyeong-jun Choi met 3-1, Yeon-sun Lee met 3-0, Jae Guen Kim met 3-1 en Dong-suk Kim met 3-0.

Daarna slaagde Martinez er als enige in om de mysterieuze 'Hacker' met zijn opvallende masker te verslaan met een gemiddelde van 2.222. In de finale stond hij tegenover Huynh Phuong Linh Nguyen, die eerder in het toernooi zowel Glenn Hofman als Eddy Leppens had uitgeschakeld. Volgens de Spanjaard is de mysterieuze Hacker, de revelatie van dit toernooi, een bekende youtuber in Korea. ,,De video's die hij publiceert krijgen heel veel views. Ik weet verder ook niet wie hij is, alleen in de keren dat ik hem heb gesproken is hij een aardig persoon. Hij is als biljarter een heel sterke speler.''

David Martinez was superieur in zijn partij tegen de Hacker en won met 15-9, 15-7, 15-13 en 15-2 in sets met een gemiddelde van 2.222 tegen 1.240. In de finale tegen de Vietnamees nam Martinez twee keer de leiding, Nguyen kwam twee keer terug: 15-10, 10-15, 15-5, 8-15. De Spanjaard legt uit: ,,In de vijfde set maakte hij een serie van 11 en ik antwoordde met 12. Ik won die set met 15-13, daarna was de zesde set ook spannend, maar ik besliste de wedstrijd met 15-13.'' Martinez reageerde later op de avond op zijn succes: ,,Ik ben heel blij met deze winst en met mijn positie op de ranglijst na twee toernooien.''

De Spanjaard gaat ook in op de vraag waarom de Spanjaarden bij de grote uitblinkers zijn in de PBA cyclus. Martinez: ,,Ik heb er geen passende verklaring voor. We proberen altijd het beste te geven in alle competities. En ook in de UMB hebben we goede resultaten gehaald, zoals de kwartfinale op het WK in Bolivia, Zapata was goed in de World Cup in Blankenberge en de World Cup die Palazon won. Carlos Anguita won ook nog de wereldtitel bij de junioren.''

David Martinez komt in tegenstelling tot andere Europese spelers niet terug naar Spanje in de kleine twee maanden zonder individueel toernooi. ,,Ik blijf hier in Korea, ben uitgenodigd voor exhibities en verder zal ik vooral trainen in de Gorina club.''

De 26-jarige Koreaanse Se-yeon Kim heeft het tweede damestoernooi van de PBA gewonnen in een finale tegen Hyun-ji Yong. Ze versloeg haar landgenote met 4-2 en won de hoofdprijs van 14.500 euro. Se-yeon won haar derde PBA toernooi, nadat ze eerder dit jaar het PBA kampioenschap had gewonnen met een hoofdprijs van 70.000 euro.

De damesfinale was in moyenne niet hoogstaand (0.950 tegen 0.729) en werd vooral getekend door spanning bij beide spelers. Se-yeon Kim scoorde in zes sets ook nog eens 14 punten met een losse band, die voor 2 punten telt.

De ontlading bij David Martinez na de gewonnen finale

De jonge Vietnamees Nguyen, die door Martinez werd verslagen in de finale

David Martinez met de winnares van het damestoernooi Se-yeon Kim

De winnares van het damestoernooi Se-yeon Kim

De mysterieuze 'Hacker', die Caudron uitschakelde met 3-0, maar verloor van David Martinez in de halve finale