Gepubliceerd door frits bakker

comment1linktwitterfacebook
© © Five&Six
Dick Jaspers met de trofee na afloop van de World Grand Prix.

WONJU - De triomfmars van Dick Jaspers, de 57-jarige Nederlander in het mondiale biljarten, is niet te stoppen. De beste speler van de wereldranglijst is na twee lange weken met wedstrijden tegen de wereldtop de prachtige winnaar geworden van de World 3-cushion Grand Prix in Wonju, Zuid Korea. Het fenomeen Jaspers werd beloond met een jackpot van 100.000 euro, 135 miljoen in Koreaanse won. De verliezer kreeg 60 miljoen (44.000 euro) uit handen van de organisator. Het was voor Jaspers zijn tweede zege in dit toernooi dat voor de tweede keer werd gespeeld met het hoogste prijzengeld in een UMB toernooi ooit. In de finale versloeg Dick Jaspers de Koreaan Haeng Jik Kim met 3-0 in sets: 9-8, 12-7, 12-10. Dick Jaspers, al heel zijn leven een goed betaalde profbiljarter, vader van twee volwassen kinderen, mag met recht de kannibaal van het huidige driebanden worden genoemd. Al vier lange jaren is Jaspers de nummer één van de wereldranglijst, hij is vijfvoudig wereldkampioen, vijfvoudig Europees kampioen en won in zijn carrière al 27 World Cups. De lucratieve tweede editie van de World 3-cushion Grand Prix is alweer een parel op zijn erelijst, een glansrijk succes behaald in het nieuwe biljartbolwerk Zuid Korea.

De Nederlandse kampioen vierde op de late Koreaanse avond zijn overwinning met vreugdesprongetjes in de arena en werd langdurig toegejuicht. De wedstrijden in de Grand Prix werden door vele tienduizenden biljartfans bekeken op Youtube. Dick Jaspers bedankte dan ook na afloop de organisatie, het publiek en zijn medespelers. Hij zei later in een interview voor de Koreaanse tv-stations: ,,Het waren twee enorm spannende weken, met wedstrijden op het hoogste niveau. Ik heb kunnen winnen, daar ben ik heel blij mee. Het was vaak een kwestie van overleven, waar ook een beetje geluk bij nodig was. Ik heb van wedstrijd naar wedstrijd geleefd, ik heb me gefocust op mijn techniek, mentale kracht en mijn vechtlust. Het was geweldig om van spelers als Blomdahl, Merckx en de sterke Koreanen Kim, Heo en Choi te winnen. Hoe mooi is het om zo'n topevent te mogen spelen.''

Dick Jaspers is al sinds 2018 de nummer 1 van de wereld in driebanden. Hij is ook de veelwinnaar en de speler met de meeste verdiensten in de grote toernooien bij de wereldbond. Hij was ook weer de absolute topspeler toen het in de enerverende eindfase van deze Grand Prix op overleven en winnen aankwam.

Velen hadden uitgekeken naar de finale tussen Dick Jaspers en Haeng Jik Kim, omdat de Nederlander onder meer kwetsbaar was in drie partijen, die hij met penalty-shoots won. De Koreaan haalde de finale met superieure wedstrijden, hoge moyennes en prachtige overwinningen op de wereldtoppers Zanetti, Tasdemir en Heo. Maar in de finale heerste Jaspers op de beslissende momenten en kon Kim niet tot grote hoogte groeien. De Nederlander werkte in de eerste set een 8-3 achterstand weg en won met 9-8. In de tweede was Jaspers de iets betere starter en won hij na een serietje van zeven in de laatste beurt met 12-7. En in de derde werd het 10-4 voor Jaspers. Die marge gaf hij in het slot niet meer uit handen: 12-10 voor de 3-0 winst.

De World 3-cushion Grand Prix sloot op deze finaledag een toernooi af, dat de 48 spelers eerst in een teamtoernooi en daarna in een individuele Grand Prix tegenover elkaar bracht. Dat resulteerde over ruim twee weken voor ieder afzonderlijk in een veelvoud van wedstrijden en een uiteindelijke klassering waarin voor alle spelers geldprijzen waren bepaald. Voor de eindfase met zestien spelers ging het toernooi naar een climax volgens een gecompliceerd systeem van Dubbele knock-out. Haeng Jik Kim had voor de finale nog geen partij verloren, Dick Jaspers verloor één keer in het hele traject en moest daardoor drie wedstrijden meer winnen dan zijn tegenstander in de finale.

Het format kwam er in het kort op neer dat elke speler na een winstpartij doorging naar een volgende fase en na een verliespartij nog een herkansing kreeg. Twee verliespartijen betekenden voor elke speler de definitieve uitschakeling.

Het circuit voor de twee finalisten zag er in vogelvlucht als volgt uit:

Dick Jaspers (57), vijfvoudig wereldkampioen, vijfvoudig Europees kampioen, winnaar van 2 World games en 27 World Cups) had een feilloze start in de eerste sessie voorronden. Hij won zijn 7 partijen met een gemiddelde van 2.142. In het tweede traject (poules van 5) won Jaspers vier keer, was toen al geplaatst, maar verloor de laatste partij van Sung Won Choi met een uitzonderlijke 1.000 gemiddeld. Dat was nog geen dure misser, omdat die partij niet meetelde voor het vervolg van het circuit.

De Nederlander startte bij de laatste zestien met verlies tegen Nikos Polychronopoulos met 2-1. Dat had grote invloed op het vervolg, want Jaspers kon zich daarna geen verliespartij meer veroorloven. Het lange traject naar een finaleplaats startte met winst tegen Myeong Jong Cha met 1-1 in sets en penaltywinst voor Jaspers met 2-1. In de volgende ronde won Jaspers van Sung-Won Choi en weer had hij na 1-1 een penaltyserie nodig. Jaspers startte sterk met 5 van acquit, Choi miste na 2 punten, Jaspers dus winnaar.

De volgende tegenstander was Eddy Merckx, de Belg die ook een geweldig toernooi speelde. Jaspers opende de derby van de lage landen met 8 en 6, Merckx maakte twee keer 5, Jaspers won de eerste set met 16-10. In de tweede set was Jaspers beter dan Merckx, die 5 nullen had in 8 beurten, waardoor de Nederlander won met 14-8 (gemiddeldes 2.727 tegen 1.300.

Weer volgde een echte thriller voor Jaspers: tegen Torbjörn Blomdahl. De Zweed won de eerste set met 12-4, Jaspers de tweede met 17-7 en in de derde werd het 10-10. Weer had Jaspers penalties nodig: Blomdahl startte met 1, Jaspers antwoordde met 2 en de winst van de wedstrijd. En toen was er nog één partij die Jaspers wachtte toen voor de finale nog één partij. De tweede Koreaan, Jung Han Heo was zijn opponent. De Nederlander won de eerste set superieur met 24-4 in 3, Heo antwoordde met 14-5 en in de derde set was de spanning onhoudbaar. Jaspers stond in de verlenging met 1 minuut met 8-7 voor, mocht eigenlijk niet meer missen, maar gaf Heo nog een laatste kans. De Koreaan miste, Jaspers sloot de partij af met 9-7 en bekroonde een geweldig circuit nadat hij in de volgende ronde Marco Zanetti had verslagen met een finaleplaats. Jaspers won van de Italiaan met 2-0, 2.777 en 1.777 gemiddeld.

Haeng Jik Kim (30 jaar) viervoudig wereldkampioen bij de junioren, winnaar van 3 World Cups) kwam uit de eerste voorronden in poules met 8 spelers als winnaar van zijn groep met zes winstpartijen en alleen verlies tegen Choong Bok Lee met 14-13 in de beslissende set. Hij eindigde die eerste speelronde met 1.907 gemiddeld. Het vervolg was de kwalificatieronde met 5 spelers per poule. Daarin won Haeng Jik zijn vier partijen met een algemeen gemiddelde van 2.661.

De Koreaan ging naar de beste 16, waar hij zijn eerste partij won van Pedro Piedrabuena met 2-0 (2.363) en in de volgende tegenover zijn landgenoot Jung Han Heo stond. Dat werd een hard gevecht, waarin het 1-1 werd in sets (Heo serie 16) en Haeng Jik de laatste set won (gemiddelde 2.058). De volgende missie heette Tayfun Tasdemir, de wereldkampioen, die door Haeng Jik Kim met 2-0 werd verslagen (2.384). En tenslotte stond Kim voor de finale nog tegenover Marco Zanetti: ook die partij won hij met 2-0 (gemiddelde 2.545).

De nummer 3 van de eindstand, Marco Zanetti, kreeg pas in de laatste fase de knock-out toegediend door Haeng Jik Kim, in een partij over twee sets, die Kim won met 12-8 en 16-9 (2.545/1.700). De Italiaan kon verder terugkijken op een sterk optreden, waarin hij op de laatste dag onder meer schitterde tegen Blomdahl.

Jung Han Heo, de nummer 4 van de eindstand, werd door Jaspers geëlimineerd, nadat hij zelf eerst een ronde eerder de wereldkampioen Tayfun Tasdemir had uitgeschakeld met 2-0 en een prachtig gemiddelde van 3.111. Tasdemir ging out met 2.222.

De eindstand:
1 Dick Jaspers, 135 miljoen Koreaanse won (100.000 euro)
2 Haeng Jik Kim, 60 miljoen won (44.400 euro)
3 Marco Zanetti, 30 miljoen won 22.200 euro)
4 Jung Han Heo, 25 miljoen won (18.500 euro)
5 Torbjörn Blomdahl, 21 miljoen won (15.500 euro)