Enzo Riquart neemt titel over van Maxime Panaia

24-02-2020

Gepubliceerd door frits bakker

© © Riquart archief
Enzo Riquart studeert voor ingenieur, won de titel bij de junioren en krijgt nu meer tijd voor biljarten

ST GAUDENS - De Fransman Enzo Riquart is zondag in Saint Gaudens de nieuwe Franse kampioen driebanden bij de junioren geworden. Twee favorieten stonden in de slotfase van het toernooi tegenover elkaar: de 19-jarige Riquart nam de titel over van Maxime Panaia, die een half jaar jonger is en die hij versloeg in de halve finale. Enzo Riquart woont in Vignacourt, boven Amiens, Maxime Panaia in Colmar, 580 kilometer naar het westen. Riquart won de finale van Romain Leduc (Saint Quentin) met 30-22 in 36.

Door de overwinning plaatst Enzo Riquart zich voor het Europees kampioenschap dat in Brussel wordt gespeeld. De nieuwe kampioen, zo bleek in een interview met de voormalige Kozoom verslaggever Didier Mariaut, studeert voor ingenieur en moet daardoor zijn trainingen beperken. ,,Ik moet nog vijf jaar studeren, maar heb nu wel twee tot drie keer per week tijd voor biljarten.'' Riquart behaalde zijn eerste Franse titel bij de spelers onder 17 toen hij in Oissel de finale won tegen Gwendal Maréchal. Vorig jaar in het kampioenschap voor junioren in La Baule werd hij derde achter Maxime Panaia en Nathan Duriez. Panaia is de meest succesvolle junior met 5 Europese en 6 Franse titels.

Maxime Panaia heeft twee jaar geleden zijn certificaat patisserie gehaald en legt zich nu volledig op biljarten toe. ,,Ik heb het geluk dat ik steun krijg van sponsors en van de stad Colmar, waardoor ik kan leven van mijn sport.
Ik train 3 uur per dag en speel competitie met Courbevoie, waardoor ik ervaring kan opdoen. Dankzij mijn sponsors en de Franse bond kan ik nu zo veel mogelijk World Cups meespelen.''
Enzo  Riquart was een sportieve winnaar: ,,Met zijn grote technische vaardigheden had Maxime Panaia meer verdiend.''

In het Frans kampioenschap won Riquart in de finale van Romain Leduc met 30-22 in 36, in de halve finale van Maxime Panaia met 30-18 in 32. Leduc versloeg in zijn halve finale Remi Chenay met 30-28 in 45. Maxime Panaia maakte indruk in de voorronden met partijen van 25 punten in 17 en 23 beurten. Enzo Riquart speelde algemeen 0.833 gemiddeld, Romain Leduc 0.634, Rémi Chenay 0.684 en Maxime Panaia 1.042.