Europeanen domineren start van PBA finale

25-02-2021

Gepubliceerd door frits bakker

© © PBA
Glenn Hofman, belangrijke winst in eerste wedstrijd van de voorronden in de PBA

SEOUL - Op de openingsdag van de PBA finales, met de 32 beste spelers van de Koreaanse profliga, grepen de Europeanen de hoofdrol. Vier van de vijf spelers in de topvijf van de ranglijst na de eerste dag zijn spelers die uit Europese landen afkomstig zijn. Frédéric Caudron, David Zapata, Birol Uymaz en Filippos Kasidokostas hadden een vlekkeloze start met 3-0 overwinningen op hun tegenstanders. Caudron en Zapata hadden met 2.143 de hoogste gemiddeldes van de zestien winnaars. Twee Koreaanse kanshebbers, Hyun-min Seo en Min-gu Kang, moeten na verliespartijen in de eerste ronde in de achtervolging. De Turk Savas Bulut excelleerde met de maximale serie van 15 in een set, maar verloor zijn partij tegen Jun-hyuk Im. De tweede Belg, Eddy Leppens, versloeg de veelvoudige finalist Min-gu Kang, de Nederlander Glenn Hofman boekte een mooie overwinning op het poulehoofd Seong-youn Yeong met 3-2 en 1.926 gemiddeld.

Zestien partijen van de in totaal 48 wedstrijden in de poulefase vormden de openingsfase van de voorronden in de Final Four. In de acht poules wordt strijd geleverd om de eerste twee plaatsen, die plaatsing bij de beste zestien garanderen. De vier Europeanen aan kop van de ranglijst hadden een sterke kick-off en werden door hun tegenstanders geen moment bedreigd. De opvallendste van de vier ongeslagen winnaars was David Zapata, die zijn landgenoot Javier Palazón, één van de laatste toernooiwinnaars, met een riante score versloeg: 3-0 (15-3, 15-11 en 15-3, gemiddeldes 2.368/1.000).

Eddy Leppens was ook een opvallende starter in zijn partij tegen Min-gu Kang, die vier keer in een finale stond van een individueel toernooi van de PBA. De Belg had een flitsende start met setwinsten van 15-7 en 15-8 in 5 en 4 beurten, maar liet de Koreaan gelijk komen door verlies in de derde en vierde set met 15-9 en 15-11. In de beslissende set greep Leppens evenwel de winst met 11-5 in 8 (gemiddeldes 1.605 en 1.351). Glenn Hofman ging na verlies in de eerste set (15-4 in 7) in de tweede set naar 1-1 na een achterstand van 14-7, maar toch nog 15-14 winst. De Nederlander won ook de derde set met 15-6 in 5, maar moest de Koreaan toch weer langszij laten komen met 15-7 in 7. In de beslissende vijfde set naar 11 punten bleef de Nederlander het koelbloedigst met 11-6. Hofman speelde 1.926 gemiddeld, zijn verliezende tegenstander zelfs 2.154.

Frédéric Caudron en Filippos Kasidokostas, de twee topfavorieten, hadden beide een vloeiende start. De Belg versloeg Seong-won Mun met 3-0, de Griek was veel te sterk voor Dong-woo Han met 3-0. Een van de opvallende verliezers in de eerste ronde was ook de Colombiaan Robinson Morales, die matchwinnaar was voor Heroes in de teamcompetitie en nu in zijn eerste wedstrijd kansloos verloor van Seong-uk Oh met 3-1. Birol Uymaz gaf de Amerikaan Pedro Piedrabuena geen schijn van kans.

Savas Bulut was overigens de eerste grootverdiener in deze Final Tour. Voor zijn maximale serie van 15, gemaakt in de tweede beurt van de eerste set na een misser van acquit, kreeg de Turk 20.000.000 Koreaanse won, omgerekend zo'n 15.000 euro.

2 BC Kim 2-1-1.324-6
3 DK Kang 0-1-1.278-7