commentlinktwitterfacebook
thumbnail
© © Wim de Kok
Gwendal Marechal en de succesvolle bondscoach Louis Edelin

LORIENT - De zestienjarige Gwendal Maréchal is de nieuwe Europese kampioen driebanden voor jeugd onder zeventien. De Fransman versloeg in de finale van het kampioenschap, dat in Lorient (Bretagne) werd gehouden, de Duitser Tom Löwe met 25-16 in 19 beurten.

Het toernooi werd in de slotfase gedomineerd door twee Franse jongeren en een Duitser. Gwendal Marechal, van de organiserende club Lorient, zegevierde met glans. Zowel in de halve finale tegen de andere Franse kanshebber, Damien Lhost, als in de finale tegen Tom Löwe was hij de sterkste.

Gwendal Maréchal is in Lorient een kind uit de streek, op zijn tiende jaar begonnen met biljarten en uitgegroeid tot één van de grote talenten in het mondiale driebanden. De Franse bondscoach Louis Edelin noemt hem zelfs het grootste talent sinds jaren. ,,Zowel in technisch als in mentaal opzicht heeft hij zich in korte tijd snel ontwikkeld.'' Dat resulteerde in de hoofdrol op dit Europees kampioenschap voor eigen publiek.

Het Franse biljarten, dat vorige week op het Europees kampioenschap onder 21 met Adrien Tachoire ook een finalist had, werkt met Louis Edelin als coach aan een mooie toekomst. De Franse coach haalt een groep van tien spelers (vijf onder 21, vijf onder 17) vijf keer per jaar bij elkaar in Saint Maur, bij Parijs, voor centrale trainingen.

Gwendal Maréchal, die uit een gezin komt met één zus, heeft daarnaast met René Altet ook een eigen coach in zijn club. Hij toonde zich na het winnen van de finale dolgelukkig. ,,Het is prachtig om voor eigen publiek kampioen van Europa te worden.''

Louis Edelin vertelde over de finale: ,,Gwendal had een tegenstander, die ook heeft laten zien een uitstekend speler te zijn, maar was technisch beter. Hij profiteerde beter van de posities dan Tom Löwe, die een paar keer op beslissende momenten miste.''

Gwendal Maréchal toonde in de halve finale tegen de andere Franse kanshebber, Damien Lhost, dat hij de onbetwiste kanshebber op goud was. Hij won die partij met 25-14 in 9 beurten (2.778/1.556), de beste wedstrijd van het toernooi.

De Nederlander Michael Vink was de vierde speler op het podium, dank zij een sterke overwinning in de kwartfinale. In de halve finale werd hij met 25-15 verslagen door Tom Löwe in 21 beurten.

Het toernooi werd gespeeld op biljarts van 2.55 meter, iets kleiner dan de matchtafels.

De tien deelnemers roemden na afloop de organisatie van de Billard Club CEP in Lorient.