Historisch wereldgoud voor Sung-Won Choi

30-11-2014

Gepubliceerd door frits bakker

© © Harry van Nijlen/Kozoom
De juichende Sung-Won Choi na zijn beslissende carambole tegen Torbjörn Blomdahl

SEOUL - Het Koreaanse biljarten, met zijn duizenden spelers op hoog driebanden niveau, heeft eindelijk een wereldkampioen. De 37- jarige Sung-Won Choi won zondagmiddag in de knotsgekke Olympische hal van Seoul de finale tegen de Zweed Torbjörn Blomdahl met 40-37 in twintig beurten. Zo'n 350 toeschouwers op de volgepakte tribunes waren getuige van het historische moment.

De beste Koreaan van deze gouden generatie zette een kroonjuweel op de sport die in zijn land zo immens populair is geworden. Sung-Won Choi voltooide zijn machtsgreep in een finale die tot het eind gelijk opging. Torbjörn Blomdahl miste in de twintigste beurt een rondspeelbal, die hem fataal zou worden. Met een paar fantastisch gespeelde caramboles, onder grote spanning, finishte Sung-Won Choi. De winnende carambole betekende het sein voor een golf van vreugde en emotie op de tribunes en in de speelzaal. Sung-Won Choi juichte, viel van blijdschap in de armen van Blomdahl, maakte diepe buigingen naar het publiek en genoot met volle teugen van de ontlading in een onvergetelijk kampioenschap.

Op het ereschavot boog hij tijdens het Koreaanse volkslied het hoofd, toen hij weer omhoog keek blonken kleine traantjes op het gelaat van de anders zo stoïcijnse topbiljarter. Twee keer stond hij al eerder op het podium van een WK, in 2010 in Sluiskil als derde, in 2012 in Porto als tweede na Eddy Merckx. De ultieme triomf, in eigen land, kwam hem toe na jaren waarin hij de klim naar de wereldtop had ingezet.

Sung-Won Choi is niet de biljarter van het grote spektakel, zoals Frédéric Caudron, Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer. Hij is zeker ook niet de publiekspeler die Marco Zanetti en Sayginer zijn, maar meer een ingetogen winnaar zoals Dick Jaspers en Dani Sánchez. Zelden schittert de eerste Koreaanse wereldkampioen met partijen ver boven de twee gemiddeld of met extreem hoge series. Toch versloeg hij Dani Sánchez in de knock-out fase met een wedstrijd in 13 beurten, tegen Eddy Merckx finishte Sung-Won met zeven (19) en tegen Rodriguez, Seo en Blomdahl in de finale speelde hij uit in twintig beurten.

Sung-Won Choi is vooral gevreesd als afmaker, als een toonbeeld van mentale kracht op het eind van belangrijke partijen. Vorige week werd hij nog uitgeschakeld in de poulefase van de Lausanne Billard Masters, waar hij verloor van Martin Horn en Marco Zanetti. De focus was toen al gericht op het WK, waar heel het land maanden naartoe had geleefd.

Het algemeen gemiddelde van Sung-Won Choi was het derde beste resultaat in de historie van het WK na Torbjörn Blomdahl in 1997 in Grubbenvorst (2.015) en Eddy Merckx in 2012 in Porto (1.983). De Koreaan finishte nu met 1.951, net als Frédéric Caudron vorig jaar in Antwerpen. Vanaf 2007, toen Ryuji Umeda wereldkampioen werd in Cuenca, Ecuador, is Sung-Won Choi de achtste (verschillende) winnaar in acht jaar na Zanetti, Kasidokostas, Sánchez, Jaspers, Merckx en Caudron.

Met zijn eindzege op het WK verdiende Choi niet alleen de gebruikelijke premie (4800 euro), maar komt hij ook in aanmerking voor een forse bonus van het Ministerie van Sport, of een maandelijkse uitkering. Het maximum van deze bonussen (bijvoorbeeld bij een Olympische titel) bedraagt maar liefst 100.000 euro.

Twintig jaar na zijn laatste wereldtitel is Torbjörn Blomdahl er weer niet in geslaagd nog eens toe te slaan op het wereldpodium. De 52-jarge Zweed, die na Raymond Ceulemans als de beste driebandenspeler aller tijden wordt gezien, werd verslagen in een finale waarin hij alleen in de beslissende fase een duur missertje maakte. Het was al een klein wonder dat hij weer in de finale stond: in de halve eindstrijd verrichtte de Zweed een fraai huzarenstukje door de Nederlander Jean Paul de Bruijn in een furieuze eindrush te verslaan.

Ook Blomdahl was niet de speler van de supergemiddeldes op dit WK: hij versloeg Papakonstantinou in 25, had zijn uitschieter tegen Xuan Cuong Ma in 14, won van Quyet Chien Tran in 20, van Jae Ho Cho in 22 en van Jean Paul de Bruijn in 26 beurten. Maar ook al greep hij uiteindelijk naast de wereldtitel: Torbjörn Blomdahl is vanaf nu weer de nummer één op de wereldranglijst, waar hij Frédéric Caudron onttroonde. De Belg zakt naar de tweede plaats, Sung-Won Choi steeg naar de derde plaats.

Het 67e wereldkampioenschap werd ook afgesloten met een finale tussen twee spelers, die allebei als boegbeeld van de Molinari keus worden gezien. De finale werd bekeken door 350 toeschouwers, buiten de arena stonden elf camera's om de partij te registreren.

Het WK werd donderdag gelanceerd door een briljante partij van de Amerikaan Pedro Piedrabuena, die de Turk Tolgahan Kiraz versloeg met 40-16 in acht beurten en ook de hoogste toernooiserie van achttien maakte. Zijn rol was snel weer uitgespeeld, want in de eerste knock-out fase werd de voormalige Uruguayaan kansloos naar huis gespeeld.

Het podium van het WK met Sung-Won Choi, Torbjörn Blomdahl, Jean Paul de Bruijn en Hyun Min Seo.