02/04/2015

Published by frits bakker

© © Zweedse federatie
Torbjörn Blomdahl bleef ongeslagen in zijn race naar zijn 25e Zweedse titel

MALMÖ/ÖREBRO – De overwinning op het Zweeds kampioenschap, de 25e in zijn carrière, kwam niet als een grote verrassing. Torbjörn Blomdahl haalt de titel meestal met groot gemak, twee keer afgelost door Michael Nilsson, zijn teammaat op het WK landenteams in Viersen. Dit jaar bleef Blomdahl ongeslagen en finishte hij met 1.939 over acht wedstrijden.

Hoe kwam Torbjörn Blomdahl door de winter?

Hij speelde het Zweeds kampioenschap, reisde af en toe naar Frankrijk en België voor een competitiewedstrijd, was druk met trainen en de voorbereiding op het nieuwe jaar. En keek van afstand mee naar kampioenschappen in andere landen, zoals naar Azië (HaengJik Kim), Nederland (Jean van Erp) en België (Eddy Leppens).

Meest opvallende uitspraak: ,,Het heeft me niet verrast hoor, dat HaengJik Kim de titel heeft gehaald in Azië. Hij is de speler met de beste en de mooiste afstoot van de hele wereld. Zoals hij stoot op een bal, dat is zó mooi, dat kan niemand anders, een droomafstoot.’’

Veel verrassender was de Nederlandse titel van Jean van Erp: ,,Ik ben heel blij voor hem, niet alleen omdat Jean mijn teammaat is in België en omdat we vele jaren samen hebben gespeeld in Nederland. Hij verdient het na alles wat hij ervoor heeft gedaan, hij heeft er zo lang voor geknokt, zo veel getraind om dit succes te halen.’’

En tenslotte over Eddy Leppens: ,,Die heeft op het Belgisch kampioenschap, met de concurrentie van spelers als Frédéric Caudron en Eddy Merckx, al zo veel finales gespeeld, dat hij de titel wel eens verdiende in België.’’

Zelden kwam de Zweedse ster zelf in de problemen op het kampioenschap van zijn land: nooit haalde een tegenstander meer dan 30 caramboles. Zijn beste partij: 40 caramboles in 14. Hoogste serie: 14.

De eindfase:

Kwartfinales: Torbjörn Blomdahl-Peter Palffly 40-9 in 17.

Halve finale: Torbjörn Blomdahl-David Pennör 40-30 in 27.

Finale: Torbjörn Blomdahl-Peter Lohmander 40-26 in 21.

Nalle Olsson werd poulewinnaar in de voorronden

In Groep 1 van de voorronden (gespeeld in Malmö) bleef Blomdahl ongeslagen met 200 caramboles in 100 beurten en eindigde hij voor Peter Lohmander (1.070) en David Pennör (1.186). Nalle Olsson won de andere poule met 1.190 voor Björn Lohmander (1.000) en Michael Nilsson (1.230).

De finaleronden werden gespeeld in Örebro, een plaats in het midden van Zweden tussen Göteborg en Stockholm. Blomdahl: ,,Daar werd die week een fantastisch sportspektakel met allerlei verschillende sporten georganiseerd waaraan in totaal 2000 sporters deelnamen. De Zweedse finale driebanden maakte deel uit van het evenement.

Tai Moc Tran, Peter Lohmander, David Pennör en Torbjörn Blomdahl kwamen als winnaars uit de kwartfinales. Blomdahl won in de halve finale van Pennör (40-30), Peter Lohmander, de zoon van Björn Lohmander, won de andere halve finale op één carambole van Tai Moc Tran.

Michael Nilsson trok zich terug uit het toernooi om een nog onbekende reden.

Morgen vertrekt Torbjörn naar Korea voor een week in Seoul, met promotieactiviteiten voor de sponsor (Molinari), een paar trainingssessies en demonstraties. Daarna reist hij terug naar Europa om onder andere het WK voor landenteams in Viersen, de World Cup in Luxor en het Europees kampioenschap voor te bereiden.

De Zweed wil, aan het begin van een nieuw jaar, maar wat graag kritiek spuien op de nieuwe wereldranglijst per 1 januari.

,,Het is een slechte beslissing geweest om het systeem te veranderen en minder World Cups te laten meetellen'', vind hij. ,,Maar ook andere zaken zijn storend. Hoe minder toernooien meetellen, hoe belangrijker het wordt om te scoren in nationale en confederale kampioenschappen.’’

Torbjörn: ,,Het zou beter zijn om de nationale kampioenschappen niet te laten meetellen. De kampioen van Luxemburg krijgt nu net zo veel punten als de kampioen van België, dat is niet eerlijk Wie op het Europees kampioenschap op het podium eindigt, mag die punten twee jaar houden, omdat het toernooi maar één keer in de twee jaar wordt gehouden. Dat geeft ook een verkeerd beeld ten opzichte van andere toernooien.’’

De conclusie van Blomdahl: ,,De wereldranglijst zou een ranking moeten zijn van tien World Cups en het wereldkampioenschap. Dan pas krijg je een eerlijk beeld. Zoals het nu is, met maar twaalf geplaatste spelers in de World Cup toernooien en het systeem dat nu wordt gehanteerd, is er veel onvrede onder de spelers.’’