28-10-2015

Gepubliceerd door frits bakker

© © Didier Tromas
De twee Andernos finalisten Jérôme Barbeillon (rechts) en Michel Dore.

SAINT-MAUR - Twee spelers in de kleuren van Andernos streden om de overwinning in het Grand Prix toernooi van Saint-Maur. Jérôme Barbeillon toonde zich in al zijn partijen superieur en versloeg zijn clubgenoot Michel Dore in de finale met 40-21 in 26 beurten. Het was de eerste Grand Prix zege voor Barbeillon sinds januari 2014 in Laxou.

De Andernos-speler haalde zijn vijfde nationale zege met het beste gemiddelde van 1.379. In de kwalificaties versloeg hij Xavier Clausse en Thierry Roxo in 23 en 33 beurten. Op de slotdag won Barbeillon in de kwartfinale eerst van Louis Edelin in 38. Daarna trof hij Frédéric Roelants op zijn weg in de halve finales (40-23 in 25) beurten. Van de vijf tegenstanders slaagde alleen Roxo erin meer dan 25 punten te maken, wat aantoont hoe superieur de winnaar was.

De prestatie van Michel Dore, die individueel nooit eerder zo'n opvallend succes boekt, was verrassend. De verliezende finalist stond gerangschikt op de 45e plaats op de nationale ranglijst. Hij startte zijn kwalificatiereeks tegen de jonge Gwendal Marchal met 40-33 in 37 (0.892), won daarna knap van Jean Reverchon met 40-26 in 24 (1.667). In de kwartfinale werd Dore geconfronteerd met Cédric Melnytschenko: hij haalde een achterstand van 29-24 op en won met 40-34 in 32. In de halve finale leek Pierre Soumagne na een snelle start (23-5) op weg naar een zekere zege. Dore herstelde zich echter en was net iets eerder aan de finish dan zijn tegenstander met 40-39 in 47.

Het podium werd gecompleteerd door Fréderik Roelants (gemiddeld 1.125) en Pierre Soumagne (1.067).

De opvallende afwezigen in de finalefase waren Jérémy Bury, Francis Connesson en Jean Reverchon, die de kwalificaties niet overleefden. Jérémy Bury werd uitgeschakeld door voormalig junioren wereldkampioen Adrien Tachoire met 40-38 in 32.

Het tweede Grand Prix toernooi is in Schiltigheim van 27 tot 29 november.