Merckx en Niessen de kampioenen in België

16-01-2023

Gepubliceerd door frits bakker

© © Dirk Acx
Eddy Merckx naar de Belgische titel in finale tegen Jef Philipoom

BLANKENBERGE - De Belgische gouden medaille in het driebanden hangt weer om de nek van Eddy Merckx. De veelwinnaar op de Multi's was Patrick Niessen, die in de klassieke spelen de maximale vijf titels behaalde. Het kampioenschap in het Casino van Blankenberge werd zondag in de late middag afgesloten met de belangrijkste finales. Danielle Le Bruyn haalde het kampioenschap na een enerverende tweekamp met Jaimie Buelens. Het kampioenschap in driebanden geeft Merckx nog geen ticket voor het WK landenteams. Daar wordt België vertegenwoordigd door Peter De Backer en Wesley de Jaeger. Eddy Merckx legde een feilloos traject af op weg naar zijn titel. De nieuwe Belgische kampioen, opvolger van Peter De Backer, steeg door zijn kampioenschap zelfs vier plaatsen op de wereldranglijst: van 9 naar 5. Merckx kwam ongeschonden door de poule-fase en versloeg daarna Johan Loncelle, Roland Forthomme, Peter Ceulemans en tenslotte in de finale Jef Philipoom met 40-19 in 15 beurten. ,,Ik kijk met veel genoegen terug op mijn kampioenschap, want ik ben eigenlijk in geen enkele wedstrijd in gevaar geweest en heb ze allemaal gewonnen met een tamelijk groot verschil'', stelde Eddy Merckx na afloop vast.

De Belgische kampioen, die zijn elfde titel behaalde, vertrekt vandaag, maandag, samen met de Nederlandse kampioen Dick Jaspers naar Zuid Korea voor een lange marathon van partijen in een drietal lucratieve toernooien. De Belgische titelstrijd was een perfecte voorbereiding. ,,Ik heb vooral veel hoge series kunnen maken, waardoor ik mijn tegenstanders elke keer achter me kon laten'', zei Merckx. ,,Bovendien heb ik me tussen de partijen door goed kunnen ontspannen en voorbereiden op de weken die komen. We waren alle dagen aan de kust, waar ik me met de petekindjes goed heb kunnen vermaken.''
Zijn analyse van de laatste dagen: ,,De finale kende geen spanning voor het publiek, omdat ik direct in de 3e beurt al een serie van 13 maakte en met 16-2 voor kwam tegen Jef Philipoom. Die voorsprong liep met serietjes van 7 en 6 alleen nog verder uit naar de uiteindelijke 40-19. Daarvoor, op de zaterdag, heb ik eerst Roland Forthomme verslagen met 40-19 in 16. Roland stond even voor in het begin, maar bij de pauze was ik gelijk gekomen en verder kon ik het goed afmaken. Mijn partij in de halve finale tegen Peter Ceulemans startte goed, ik was gelijk goed weg met een serie van 11 en kon relaxed verder spelen. Peter kwam alleen op het eind nog wel iets terug.''

Met iets over de 1.800 gemiddeld mag Merckx zeer tevreden zijn over zijn optreden op de Multi's. ,,Ik ben blij met mijn stijging op de wereldranglijst, waar ik eerst 8e stond, maar door de Turkse titel van Sayginer was gezakt naar plaats 9. We staan echter heel dicht bij elkaar in de top tien. Het Belgisch kampioenschap, waar ik vorig jaar in de kwartfinales sneuvelde met penalties, brengt me nu naar de maximale 30 punten, zodat ik vijf spelers ben gepasseerd op de ranglijst.''
De Belgische bond heeft de nieuwe regels voor plaatsing voor het WK in Viersen teruggedraaid. Dat betekent dat het kampioenschap van vorig jaar telt voor uitzending van het Belgisch team. Toen ging Peter De Backer naar de titel in de finale tegen Wesley de Jaeger. Deze twee spelers gaan voor België naar Viersen. De plaatsing voor het Europees kampioenschap daarentegen wordt bepaald over twee toernooien. Eddy Merckx en Jef Philipoom spelen over zeven weken in Antalya als Belgisch team.

Het Belgisch kampioenschap was verder bovenal een one-man show van Patrick Niessen in de kaderspelen en het bandstoten. De klassiek-specialist won het vrij spel, het bandstoten en de kaderdisciplines 47/2, 47/1 en 71/2. Daardoor stond hij vijf keer op het hoogste podium van deze Multi's. Niessen won het vrij spel met 6 matchpunten en 92.46 voor Maarten Janssen. De kampioen was de enige met de maximale serie van 400. In het kader 47/2 eindigde Niessen met de maximale 8 matchpunten en 83.33 voor Maarten Janssen met 4 punten en 32.52. Het kader 47/1 had een spannend slot: Patrick Niessen en Peter De Backer eindigden beide met 6 punten, Niessen had een beter gemiddelde: 22.16 tegen 14.26. In het kader 71/2 was Patrick Niessen weer ongenaakbaar met de maximale 8 matchpunten. Het moyenne was 36.36, tweede werd Maarten Janssen met 4 punten en 21.55. Het bandstoten leverde voor Niessen ook de maximale score op: 8 matchpunten en 6.95 gemiddeld. Het zilver was voor Francis Forton met 4 punten en 5.25.

Danielle Le Bruyn en Jaimie Buelens maakten er een echte thriller van bij de dames in het driebanden. De titel ging naar Danielle Le Bruyn, die met acht titels nu het hoogst staat op de ranglijst. ,,We hadden allebei 7 titels voordat dit kampioenschap, nu ben ik Jaimie dus gepasseerd met één titel meer.''

,,De oudjes doen het nog goed'', sprak Danielle (65) na afloop trots. Ze moest diep gaan om de titel op te eisen. ,,We stonden na de twee eerste wedstrijden gelijk, Jaimie en ik, met een iets beter gemiddelde voor mij. Daarna, in de twee partijen tegen elkaar, won Jaimie de eerste met 27-20 in 41 beurten. Ik moest dus de finale van één tegen twee winnen en ook nog met een beter gemiddelde eindigen. Dat heb ik gelukkig kunnen doen. Jaimie stond altijd voor in die finale, maar ik kwam voor na een serie van vier. We hadden allebei een paar gelukjes, maar uiteindelijk kon ik uitmaken. Jaimie moest er 3 in de nabeurt, maar maakte alleen de opstoot. We eindigden daardoor gelijk in matchpunten, maar ik had 0.583 moyenne tegen 0.565 voor Jaimie Buelens.''

De titel bij de junioren onder 25 ging naar Nick Rosier met 6 matchpunten en 0.730 voor Tim van Hoeck met 6 punten en 0.491. Het kegelbiljarten leverde een zege op voor Ismaele Trentino voor Peter Debaes. Eric Daelman was de winnaar in het artistiek biljart voor Walter Bax, Steve Wilms en Erik Vervliet.

Jef Philipoom-Kurt Ceulemans 40-39 in 22

Finale: Eddy Merckx-Jef Philipoom 40-19 in 15.

Het Belgische podium driebanden met Eddy Merckx (midden) als kampioen, Jef Philipoom (links) en Peter Ceulemans (rechts)

Patrick Niessen, de grote meneer met vijf titels op de Belgische kampioenschappen, hier geflankeerd door Peter De Backer en Maarten Janssen