Gepubliceerd door frits bakker

commentlinktwitterfacebook
thumbnail
© © Harry van Nijlen/Kozoom
Het Nederlands team won het driebanden voor landen en leverde een belangrijke bijdrage aan de winst in de medaillespiegel.

BRANDENBURG AN DER HAVEL - Raymund Swertz en Therese Klompenhouwer gaven het Europees kampioenschap op de slotdag nog meer kleur voor Nederland, dat in de totale medaillestand als beste land uit de strijd kwam. De Turk Serdar Gümüs veroverde de Europese titel in het artistiek en de Turken Can Capak en Birol Uymaz sloten het mega toernooi af met winst in het driebanden klein bij de clubteams.

De Stahlpalast in Brandenburg an der Havel huldigde zondag aan het eind van de middag de laatste kampioenen van achttien in totaal. De slotdag was gereserveerd voor vier disciplines, aan het eind mochten de artistiek spelers het licht doven. Nederland werd winnaar van de medaillespiegel met vier gouden medailles, drie zilveren en drie brons, een totaal van tien. Tweede werd Duitsland, voor Italië, Turkije en België.

Raymund Swertz uit Nederland, tweevoudig kaderkampioen op het EK twee jaar geleden, raakte één titel kwijt aan Xavier Gretillat (47/2), maar toonde zich in het 71/2 de sterkste in de finale tegen zijn landgenoot en andere Limburger Dave Christiani. Beide Nederlanders hadden geschitterd met partijen in één beurt in de aanloop naar de finale. Na het aftasten in de finale won Swertz met 200-96 in vier beurten.

Swertz won in de halve finale van de Spanjaard Raul Cuenca (200-135 in 3), Christiani van Thomas Nockemann met 200-8 in 1 beurt. Nockemann had het hoogste algemeen gemiddelde (49.750) voor Christiani met 46.181.

Spannender dan de finale in het artistiek kon bijna niet: de Turkse wereldkampioen Serdar Gümüs (vorig jaar in eigen land) en de Belg Walter Bax streden tot de laatste punten om de titel. Gümüs won, omdat Bax een misstap maakte op de laatste figuur, een kopstoot over driebanden. Daarna kon de Turk wel scoren en de Europese titel opeisen.

De setstanden:

Gümüs-Bax: 65-43, 34-56, 47-34, 48-49, 54-50.

Therese Klompenhouwer versloeg één van haar traditionele rivalen, de Turkse Gülsen Degener, die in een beste vorm stak, maar de nu zesvoudige kampioene toch niet kon bedreigen in de finale. De Nederlandse domineerde in al haar partijen en is de meer dan terechte kampioene. In de finale werd het 30-18 in 22 beurten. Klompenhouwer versloeg in de halve finale Danielle le Bruyn (30-14 in 31), Degener rekende af met haar jonge landgenote Guzin Karakasli: 30-19 in 40.

De meest in het oog springende titels van het EK?

Torbjörn Blomdahl is voor de komende twee jaar de Europese kampioen in het driebanden, Dick Jaspers en Raimond Burgman de laureaten bij de landenteams, Frédéric Caudron blijft de beste in het bandstoten, Therese Klompenhouwer in het driebanden bij de vrouwen, Serdar Gümüs in het artistiek biljart, Xavier Gretillat en Raymund Swertz wonnen goud in de kaderspelen en Berkay Karakurt sloot zijn juniorentijdperk af als Europa's beste.

Het toernooi overtrof organisatorisch het succes van het eerste jaar, trok veel toeschouwers, die vooral in de discipline kegelbiljart voor een aangename sfeer zorgden. De spelsoort met de vijf kegels is onder Italianen razend populair met zijn duizenden beoefenaars in dat land en krijgt stilaan ook aanhangers onder de driebanden spelers, zoals Frédéric Caudron.

Het subtiele kaderspel en het artistiek bleken op de slotdagen geen gelukkige combinatie, omdat de concentratie van de kadristen nogal eens werd verstoord door zware kopstoten, ketsers en ballen die uit het biljart vlogen, maar in de chaos, in de zaal met 24 biljarts was aanpassen één van de belangrijkste vereisten.

Torbjörn Blomdahl was al voor zijn finalepartij in het drieb anden tegen Eddy Merckx de nieuwe nummer één van de wereld, een status die hij even kwijtraakte nadat de UMB de regels per 1 januari had aangepast. De Zweed passeerde Sung-Won Choi en is tot de komende World Cup in Porto verzekerd van de leidende positie.

Frédéric Caudron manifesteert zich steeds nadrukkelijker als beste bandstoter in de wereld, Jean Paul de Bruijn, Torbjörn Blomdahl, Xavier Gretillat en Arnim Kahofer, getipt als belangrijkste concurrenten, lieten het afweten op dit podium.

De Franse Griek Nicolas Gerassimopoulos was één van de revelaties van het toernooi als allrounder. Hij schitterde in de kaderspelen en vooral in het bandstoten, waarin hij in de voorronden zelfs Eddy Leppens en Jean Paul de Bruijn uitschakelde.

De Turk Berkay Karakurt volgde als kampioen driebanden bij de junioren zijn broer Omer op en stapt over naar de senioren. De Belg Kenny Miatton verraste nogal wat favorieten op de kleine tafel en versloeg zijn landgenoot Steven van Acker in de finale.

Birol Uymaz en Can Capak, winnaars op de slotdag van het toernooi voor clubteams op de kleine tafel.