Nieuwe kampioen in artistiek: Baris Cin (38)

22-06-2014

Gepubliceerd door frits bakker

© © Ton Smilde
De twee finalisten in de Grand Prix: Baris Cin (links) en Jean Reverchon

DOETINCHEM - Het mondiale artistiek biljarten heeft een nieuwe topspeler kunnen bewonderen. De 38-jarige Turk Baris Cin won vandaag de Europese Grand Prix in Doetinchem in de finale tegen de gelouterde Fransman Jean Reverchon (3-0). Het was voor de Turkse biljarter het eerste grote succes op het internationale front.

Hij werd in de finale niet bedreigd door Jean Reverchon, die slecht startte in de drie sets en met 27-5, 43-40 en 38-31 werd verslagen. ,,Ik ben blij met mijn tweede plaats, maar kon een goed toernooi niet bekronen'', zei de Fransman, die de eerste Grand Prix van dit jaar in Marseille heeft gewonnen.

Baris Cin is relatief onbekend in het circuit. Hij speelde het WK van 2012 in eigen land (Samsun), waar hij met 3-2 won van de Duitser Bernd Singer, maar door Walter Bax (3-0) en Sander Jonen (3-1) in de voorronden werd uitgeschakeld.

Op het Europees kampioenschap won hij in de poules van Laszlo Toth, maar verloor tegen de Spanjaard Hector Cuadrado en tegen de Nederlander Erik Vijverberg.

Dat de Turkse coming-man de finale haalde, was een klein gelukje. René Dericks, ook nog zonder internationale successen, had hem in de halve finale bijna doen struikelen, maar op een stand van 2-1 in sets miste de Nederlander een matchbal.

René Dericks was ook één van de sensaties. De 44-jarige Limburgse schilder, die zijn derde Europese toernooi speelde, schakelde onder meer zijn vriend en coach Erik Vijverberg met 3-1 uit in de kwartfinale.

,,Ik heb de teleurstelling van die halve finale even moeten verwerken'', vertelde Dericks later. ,,Ik was er zo dicht bij, maar misschien was het de spanning, waardoor ik die beslissende bal miste. Het was tenslotte pas mijn eerste halve finale op Europees niveau.''

Jean Reverchon plaatste zich voor de finale door een 3-2 overwinning op zijn landgenoot Michael Hammen (setstanden 49-66, 60-56, 53-40, 41-48, 57-41).

Het toernooi werd gespeeld in De Veemarkt in Doetinchem, waar 32 zich hadden ingeschreven voor deze Euro Grand Prix. Op het podium staan Baris Cin, Jean Reverchon, René Dericks en Michael Hammen.