07-03-2021

Gepubliceerd door frits bakker

© © PBA
De winnares van het damestoernooi, Se-yeon Kim met de trofee: de zege was goed voor 75.000 euro aan bonus

SEOUL - De 26-jarige Koreaanse Se-yeon Kim is de eerste winnaar van het dameskampioenschap bij de PBA. De jonge speelster, vorig jaar in oktober ook winnaar van een toernooi, versloeg in de finale voor 70.000 euro de bekende poolspeelster Ga-young Kim met 4-2 (11-7, 8-11, 3-11, 11-10, 11-4, 11-9. Daarmee mag ze zich in de PBA cyclus de eerste wereldkampioene noemen. Se-yeon Kim was al geen onbekende in het PBA circuit: ze won eind vorig jaar al een individueel toernooi met een overwinning in de finale tegenJung-suk Lim.SEOUL - Met haar overwinning in de PBA Final Tour zal de kleine Se-yeon Kim voor altijd in de geschiedenis van het carambole biljart en het driebanden blijven. De nieuwe Koreaanse topspeelster won het hoogste prijzengeld ooit aan een vrouw uitgedeeld: de som van 100 miljoen Zuid-Koreaanse won, het equivalent van 74.380 euro. Dat is het totale bedrag van 5 overwinningen in de reguliere seizoens-toernooien van de LPBA.

In de finale van de Final Tour stond Ga-young Kim, de winnares van twee keer zilve in de World Games poolbiljart en zeer bekend in Zuid Korea, tegenover Se-yeon Kim, de twee meest succesvolle speelsters van het toernooi met respectievelijke gemiddelden voor de finale van 1.059 voor Ga-young en 0.917 voor Se-yeon.

De eerste set was in het voordeel van de jongste van de twee speelsters, Se-yeon, die met 11-7 een 1-0 voorsprong nam op haar tegenstandster. De sterke reactie van 'Little Devil Girl' de bijnaam van Ga-young Kim, kwam in de 2e set, waarin ze op 8-8 finishte met 3. Dat bracht de score weer in balans. Ga-young trok gelijk door en won ook de derde set (11-3), waardoor ze met 2-1 leidde.

Beide finalisten hadden hun kansen in de 4e set, waarin Ga-yung een voorsrpong nam, maar Se-yeon het laatste punt scoorde: 11-10. De zenuwen werden vanaf dat moment zwaar op de proef gesteld. De 5e set begon met een zeer gelukkig punt van Se-yeon, waardoor ze even later met 11-4 kon winnen en leidde met 3-2, één set van de overwinning.

De volgende, naar later bleek beslissende set, startte veelbelovend voor Ga-young met een 9-1 voorsprong, maar met een serie van 7 kwam Se-yeon terug (9-8) en uiteindelijk greep ze de winst met een losse band (die voor twee punten telt in de PBA), uiteindelijk 11-9 en de jackpot van 100 miljoen Koreaanse won (75.000 euro): de gemiddeldes van de fialisten: 0.836/0.803.

Het is opvallend hoe ver de leeftijden van de top acht speelsters uit elkaar liggen. Ae-rin Jun is met 21 de jongste, Se-yeon kim, Mi-rae Lee en Eun-bin Kim zijn vroege twintigers, Ga-young Kim, Suah Park, Kyung-ja Kim en Ji-hyun Park speelsters die al vele jaren meelopen.