Tevergeefse aanval op koppositie van Nelin

17-05-2021

Gepubliceerd door frits bakker

© © Kozoom
Jérôme Barbeillon deed op de slotdag een vergeefse aanval op de koppositie van Dion Nelin

ANDERNOS - De laatste aanval van Jose Maria Mas en Jérôme Barbeillon miste de kracht om Dion Nelin nog te bedreigen als eindwinnaar. De overwinning ging naar de speler die vanaf de eerste speeldag van deze Kozoom sessie domineerde en in de twee volgende dagen zijn voorsprong veiligstelde. De 44-jarige Deense speler, die zijn beroep als chauffeur van een schoolbus voor een tweejarig profcontract heeft opgegeven, zegevierde met 11 gewonnen sets, gevolgd door de Spanjaard Jose Maria Mas met 7 en de Fransman Jérôme Barbeillon met 6 sets.

Dion Nelin voegt zich bij de finalisten Dick Jaspers, Eddy Merckx, Ruben Legazpi en Peter De Backer. Drie spelers strijden in de komende drie sessies voor de laatste plaatsen in de frinaleronde van 16 tot en met 19 september. Torbjörn Blomdahl, de vaste commentator in deze kwalificatieronden, komt in de volgende sessie in actie tegen Gwendal Maréchal en Ronny Lindemann. De Zweed wordt in die sessie aan de microfoon afgewisseld door Marco Zanetti en Jose Maria Mas.

De machtsgreep van Dion Nelin, die demarreerde op de eerste dag (6-1-1 voorsprong) wankelde op de tweede dag, toen Jérôme Barbeillon in de tegenaanval ging en de spanning terugbracht. De Fransman kon die vorm niet vasthouden op de beslissende speeldag. Die laatste omloop startte met twee gewonnen sets van Mas en één van Barbeillon, maar verder liet Nelin zijn tegenstanders niet meer komen. De koploper won de vierde, de zesde en de zevende set, waardoor hij een voorsprong nam van vijf sets (11-6-6). De Spanjaard Mas greep uiteindelijk de tweede plaats dankzij winst in de laatste set.

De sets met de meeste spanning op de derde dag waren de eerste, tweede en vierde omloop. De tweede was een demonstratie van Mas (10-1-0), de voorlaatste een one-man-show van Nelin met 10-1-0 op het scorebord.

De Deen miste een setpunt in de openingsset, waardoor Mas terug kon komen tot 9-9 en het winnende punt maakte met een lucky shot. De Spanjaard had in de tweede set nog zo'n opleving met een serie van 8. Jérôme Barbeillon startte in de vierde set met een mooie 8, miste een rondspeelbal, waarna Nelin kon finishen met vier. Daarmee ging de voorsprong naar 9-6-5. Twee sets verder ging Nelin uit met vijf en benutte hij zijn eerste matchbal.